sâmbătă, 29 noiembrie 2014

Ghid Montare Gpl pe masina

          Mai stiti cum radea lumea inainte de cei care care aveau Dacii sau orice alte masini mai saracioase si isi montau gpl pe ele? Ei bine, eu cand vedeam asa ceva intotdeauna m-am gandit ca oamenii aceia nu sunt prosti, ba dimpotriva, stiu cum si mai ales cand sa faca economii. 
           De ce sa sa scot din buzunar in fiecare luna dublu doar pentru a ma lauda ca am o masina care merge pe benzina?  


Sa fim sinceri, am un prieten bun de familie care are un service si mi-a spus ca a vazut instalatii gpl auto montate chiar si pe ultimele modele de Bmw sau Porsche. 
S-a dezvoltat aasa de mult aceasta tehnologie incat in ultimii ani, mari producatori de masini au inceput sa produca autoturisme cu instalatii montate chiar de pe linia de productie.


Montarea unei instalatii gpl este un proces simplu care dureaza doar cateva ore si care poate fi sintetizat in 4 pasi important:
1.       Se monteaza un rezervor din otel in portbagaj si la modele de masini unde caroseria sau spatiul nu permite se monteaza sub carosie langa puntea din spate. Rezervorul ce va fi instalat o sa fie echipat cu un limitator de umplere automat. Rezervoarele Gpl au nevoie de o camera de extindere pentru schimbarile de temperatura si tocmai de aceea rezervorul nu va niciodata umplumut la mai mult de 80% din capacitatea sa maxima.
2.       Se adauga un convertor Gpl care mai poarta numele si de regulator si are rolul de a onverti gazul lochid in vapori de gaz.
3.       Se adauga un mixer care are rolul de a asigura amestecul correct de vapori de gaz si aer pentru ca arderea sa poate avea loc. Se insteaza un sistem care blocheaza carburantul cand motorul este pornit si care opreste alimentarea atunci cand morotul este oprit.
4.       De obicei, masinile care sunt fabricate din 1986 sau mai recent sunt proiectate sa functioneze cu benzina fara plumb si de accea trebuie montat un procesor de control al combustibilului GPL.

marți, 4 noiembrie 2014

Cateodata sunt mandru de vecinii mei

Am un vecin la bunicii mei la tara care folosea drept sursa de incalzire o centrala pe curent electric si atunci cand venea iarna platea omul de se spargea…ii veneau facturile la curent si de 2000 de lei. Ultima iarna i-a dat totala: la regularizare i-a venit o factura de 4500 de lei. Omul a crezut ca isi iese din minti pur si simplu fiindca abia a putut sa scoata banii necesari pentru a-si achita factura.
Primul lucru pe care l-a facut dupa ce si-a achitat factura a fost sa se duca la banca si sa-si faca un credit pentru a-si monta panouri solare pe acoperisul casei. Si-a montat panouri solare pe acoperisul de pe 2 camere pe o suprafata de 10 mp si le-a conectat la un bolier de 300 de litri. Din cate am inteles de la el, apa se poate incalzi si pana la 35 de grade si astfel el are apa calda in casa non stop 7 zile din 7.

Cea mai tare chestier e data de faptul ca panourile isi fac treaba chiar si in zilele in care afara este innorat sau frig. Din cate am inteles de la el, facturile i-au scazut si cu 70% ceea ce inseamna ca face economii substantiale.